Strani

nedelja, 19. april 2020

Kuhanje je terapija...#cooking is theraphy#


Cooking is therapy: Making meals helps to reduce stres, heal a broken heart among other benefits...

Stanje je, kakršno je, o tem škoda izgubljati besede, zato vam v teh norih časih predstavim meni najljubše recepte in če ste ljubitelji dobre hrane, katere priprava ni preveč zapletena in ne zahteva neskončno število sestavin, tu so noro dobri recepti...

Podpiram lokalno, zato je vsa zelenjava nabavljena pri Gajbica.si (če koga zanima, tu je povezava: https://gajbica.si/prodajni_program/ (naročiš, plačaš, dostavijo na dom, za marsikaj uporabno gajbico pa dobiš v trajno last)

Artičoke in jajčevci po "benečansko" 

Potrebujemo:
2 aričoki
1 jajčevec
6 česnov
vejico peteršilja
olivno olje
2 žlici drobtin
dobro paradižnikovo omako




Artičokam odrežemo stebla, ki jih olupimo in drobno sesekljamo. Enako naj se zgodi s 3 česni in polovico peteršila (narežemo samo liste, brez stebelc). Vse skupaj z 1 žlico drobtin malo prepražimo (3 min) na olivnem olju.









Artičokam (s škarjami) odrežemo špičasti del listov in jih s prsti rahlo razpremo. Z žličko v razpoko vsakega od listov nadevamo malo prepražene mase tako, da pri obeh aričokah porabimo vse. Tako nadevane aričoke damo v lonec, v katerem se bodo kuhale.




Enaka procedura velja za jajčevec, v katerega zarežemo vzolžne tri "jarke" in tisto, kar smo odrezali drobno nasekljamo. V preostalem delu je enako kot pri artičokah, po 3 minutah prepraženo maso odstavimo in jo nadevamo v "jarke" jajčevca. Pomagamo si s prsti, maso "natlačimo", da porabimo vse. Jajčevec dodamo v isti lonec, kjer sta že artičoki.







Dodamo 1 liter paradižnikove omake (lahko je domača, lahko kupljena, kakršna vam je všeč), bistvo je, da je omaka dovolj slana, jaz vedno dodam  nekaj celih česenov in 1 dcl rdečega vina.

Kuhamo pokrito na nizki temperatudi 1 uro, lahko tudi v pečici na 180 stopinj (posoda mora imeti pokrov), jaz jih sicer v 20 minutah skuham v "expres" loncu.






Artičoke se jedo tako, da  odtrgan list namočimo v omako in med zobmi izstisnemo mehki del.
Polnjeni jajčevec se lahko je samostojno, lahko pa na koščke narezanega z omako, uporabite kot preliv za špagete. 

Če vam ostane omaka (kar se zagotovo ne bo zgodilo), jo lahko porabite kot namaz za brusketke.

Pa dober tek!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar