Strani

sobota, 31. januar 2015

Zavarovalnica priporoča: 'Hodite peš!'

Samo štiri dni me ni bilo, ob povratku pa me je uspela do dobra nasmejati ena od slovenskih zavarovalnic. Na našo vlogo za odškodnino za kolesarja, ki se je veselo zložil na enem od 'urejenih' prehodov čez progo, priporočajo, da naj hodi peš! Poudarjajo, da bi lahko dnevno spremljal novice in videl v kakšnih finančnih težavah je država, citat: "za sanacijo infrastrukture se dobro ve, da naša država nima denarja", in se ne vozil s kolesom po cestah ali bog ne daj čez prehode čez progo, lahko bi hodil peš in sicer tako, da pred popolnoma neurejenim železniškim prehodom stopiš dol in gre čez ob kolesu, peš.

Ne, se ne hecam, tako so res odgovorili! Prehod čez progo so, po mojem poznavanju, nazadje uredili, ko smo bili še pod okupacijo današnih prijateljev Nemcev. Skupaj so zbili nekaj desk in jih nabili ob tire. Ni hudič, da so deske v tem času strohnele, kar ni lepo do desk. Asfalt so potegnili čez tire v smeri, kot se jim je zazdelo, da gre cesta. Da vas ne gnjavim preveč, a v času od izgradnje do tožbe na sodišču, torej po ene 45 do 50-tih letih, so lastniki nenadoma čudežno našli denar in uredili prehod, vendar zavarovalnica tega še vedno ne ve in hiti z navodili, da morajo tam vsi peš čez progo..!  

Prosto po zavarovalnici: Dnevno spremljajte novice, najbolje 24kur in hodite peš! Država je v riti. Zdaj čaka tak nasvet še za Darsovke, včasih tudi peš prej prideš. Vinjeto pa imejte raje na rit nalimano, ker če dobijo, ko spanciraš brez je kazen do 400 ojrotov! 

Ravno sem se vrnil iz Anglije, kjer sem spremljal eno do mojih hčera na intervjuju za šolo.  Hrana v tistih krajih ni ravno za dol pasti. En dan sem v hotelu nasedel na 'English Breakfast'. Vedela sva, da je nekaj prekajenega z kuhanim jajcem. Na ti hudič dimljena kuhana ribica! Za naše balkansko-mediteranske želodčke je kuhana riba malo mimo. Kot je že davno povedal kolega angleški diplomat na Dunaju: Kuhano meso je le za psa! Za izboljšanje okusa, prilagam recept za paradižnikovo juho z popečenim kruhom, tale Tatjana ga res pihne.

Paradižnikova juha: na pekač narežeš eno čebulo na kolute, dodaš grobo narezan česen, olivno olje in žlico rjavega sadkorja. Začimbe po želji, pri nas poper, bazilika, origano in peteršilj. Na vrh naložiš cele paradižnike (odstraniš zelen del). To pečeš za 15 min na 180 stopinj. Ko je končano, s paličnim mešalnikom spremeniš to čudo v juho, zredčiš pa z jušno osnovo, če je pre gosto. 

Pripraviš pesto: posušene paradižnike, parmezan in pinjole zmešaš v blenderju, posoliš in poporaš.

Priloga: na tanke rezine narežeš črn kruh, na olivnem olju stopiš sir (kar ga je odveč v hladilniku) ene 10 dag, dodaš žlico senfa, posoliš in popopraš. To namažeš na kruh in jih za ene 5 minut daš v pečico, da sir prepoji kruh.

To je to, juho v krožnik, dodaš pesto, zraven pa tale kruhec s sirom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar