Strani

petek, 29. maj 2015

Grške smokvice

Se še spominajte strašnega kina Sloga na Kolodvorski v Ljubljani? Seveda, polovica ne bo nikoli priznala, da je bila kdaj tam, druga polovica pa se muza in se dela slovenskega politika v odstopu. Seveda smo hodili v kino Sloga, saj so bila 70-ta in 80-ta leta polna erotoke. Ne kot danes, k ne smeš nobene pogledat, da te takoj kdo ne nasadi. Eden največjih hitov je bil film The Fruit is Ripe ali Grške smokvice, iz leta 1977.

Moja prva izkušnja s kinom Sloga je bila hecna, v bistvu je bil kriv organ oblasti. S prijateljem Darkom sva bila v Ljubljani na tekmovanju znanost mladini. Kot dva naivna Mariborčana, sva strica miličnika pred, takrat, Republiško skupščino vprašala, kje je kak kino v Ljubljani. Ni naju poslal v Komuno ali Union, ki sta čez cesto, ne, prase pokvarjeno naju pošlje v Slogo k železniški postaji. Igral je strašnen film Lehrerin hat Schone Beine ali Učiteljica ima lepe noge. Si lahko predstavljate, da sva nadebudna maturanta, TAKOJ odšla študirat v Ljubljano. V Mariboru so takrat v vsaj dveh od štirih kinov igrali t.i. haga-hu filmi (kung fu). Moral si paziti ob odhodu iz dvorane, ker so nadobudni Bruce Leeji vadili udarce iz filma, brcali in se drli zraven.

No s tem se moji obiski kina Sloge niso končali. Gledali smo Hladnikovo Maškarado, ko so jo končno spustili leta 1982 v kino Sloga. Nas je vznemirjala pokojna Vida Jerman, javost pa provokativni plakat za film, ki ga je leta 1971 naredil Matjaž Vipotnik. Danes ga verjetno ne bi dovolili, bi se kakšna civilna iniciativa, stranke, cerkev, KPK, Informacijska pooblaščenka, Računsko sodišče, nekdo bi se že našel in ga prepovedal 

Kasneje, ko smo bili že resni, poročeni fantje in v službah, pa smo se štirje prijatelji mesečno dobivali na t.i. bosanskem večeru, pivo nekje okoli Kolodvora pol pa v Slogo, ni važno kaj je igralo.




V čast Grških smokvic, sem začel delati moje "grške smokvice" v olivnem olju. 

V bistvu je jugurtov sir narejen iz grškega jogurta (vsega ne povem). 

Narediš male kuglice in jih zaliješ z mediteranskimi začimbami ali v aglio e olio. Zadevo pustiš v hladilniku, dobra je do tri tedne.









Ni komentarjev:

Objavite komentar