Strani

ponedeljek, 30. december 2013

Božič, družina in prijatelji

Jingle bells, jingle bells, tralalalala...pa je tu! Božič, praznik namenjen predvsem družini. Se strinjam in vse je zelo lepo, najina težava s Tatjano je samo, da imava družino (otroci, starši, bratje in  sestre) raztepeno po celi Sloveniji in kot zgleda, bo kmalu raztepena po Evropi. Tako postane želja uskladiti skupno večerjo popolnoma neizvedljva. In naj jim bo žal, ker najina kuhna je the best! Mogoče nama kdaj uspe, kaj veš... Sicer pa so vsi v najinih srcih, kar tudi šteje ne?  O Božiču tako vse dobro...
 
Sva pa lansko leto glede na novoletno ponudbo v naši dragi domovini, da bi bilo boljše oditi nekam na toplo, ampak ker sva deloholika in nikoli ni časa za obiska kake potovalne agencije ali vsaj prečekirati karte na netu, sva bila totalno prepozana za karkoli, ja seveda avio karte za Šri Lanko seveda so bile..ampak po 1200 ojrov..(mam že zmenjene karte za drugo leto za Dominikano, imava eno stranko od tam).
 
Torej smo ostali doma..fino..s pravo družbo (in naši prijatelji so legende!), je ta čas prav uredu, kar pa me ta čas  najbolj uniči je klasični repertoar na televiziji, in to na vseh slo kanalih...grrrr...,da ne bo pomote. Poslušam pogovore s tistimi, ki delajo za praznike (enak prispevek kot lani, le novinar-ka je drgače oblečena), pomoč nesrečnim družinam (enak kot lani, le novinar-ka ima drugačno frizuro) in vse te jokajoče zgodbe (kjer so vsebine vedno!!!! iste), kje bodo naši 'mega' zvezdniki (ki jim seveda ni para). Malce sem jezen, predvsem pa začuden nad tem kaj za vraga je z našimi novinarji. A so se jim skusali možgani, a res ni nobene nove teme, ki bi jo lahko objavili v tem času..A se v resnici ne pri nas, niti v svetu nezgodi nič drugega, kot to, kar se je v istem času lani in pred lani in pred pred lani...itd, itd.
 
Sem se spomnil, nad temi prispevki o nesrečnikih, ki delajo za praznike (da ne bo pomote, saj jim nihče ne odreka, da delajo, samo toliko pa spet ni za pretiravati, tudi blagajničarje v Sparu bodo delale 31.12. do 18.00 in prišle domov šele nekje ob 22.00, pa jih nihče nič ne vpraša, gasilca, ki dežura za silvestrovo, pa je enačiti s kristusovim trpljenjem...in ker naključij ni, ravno sedaj na pop prispevek o gasilcih in njihovem ruskem turnusu..), torej nad temi trpini se je že v davnih 80-tih pritoževal tudi moje oče Vlado, pa sva ugotavljala, da je to posledica proletarske revoljucije in da bo tega konec v novem sistemu. Nak! Isto, seveda, miselnost ostaja, vsi tele neodvisni novinarčki  pa so tudi hodili v iste šole!
 
No kakorkoli že, eden večjih uspehov za Božič pa je bil,  da sem mojo Tatjano prepričal, da je Tom Jones DOSTI večji frajer kot Julio Iglesias! Tiger iz Welsa! V njegovih časih so (in še sedaj jih..) babe res metale hlačke na oder in takrat je bilo to res nevarno, bili so bili kosi blaga kot se reče, če si dobil direktnega, sploh, če so bile že malo rabljene, si lahko padel dol. Zdaj si vrti Tomija že cele dneve!
 
 
Zjutraj za Božič pa Blaževa kava z mojo Tatjano, več pa ni!
 
 
 
 
Na pripravah na zabavo smo se dobili s prijatelji na kozarčku na Ptuju, no končalo se je bistveno več kot s kozarčkom. Sta se pa Tatjana in Stanka izkazale z nakupom gostega, bogatega božičnega drevesca in tobaka za šišo.
 
Zvečer nadaljevanje....Smo se dobili pri najbolj družinski hiši na Ptuju s prijatelji. Stanka (ena od obeh Velikih nakupovalk božičnega drevesa) in Aleš res naredita vzdušje, pridružil se nam je tudi prvi kletar Ptuja Bojan, ki dela čudeže iz vina. Miza je pokala od dobrot...
 
Mojim  brbončicam se je posebaj prikupil lük z jajcem, recept ve seveda samo Stanka. Sem se pa naučil, da je beseda lük, čisto slovenska beseda za čebulo, vedno se mi je zdelo, da to uporabljajo samo murščeki.
 
Suzana pa nas je presenetila z 'Gorazdovo' klobaso s vanilijevo kremo. Edino kar nas je začudilo, je bila oblika gorazdove salame, oglata :)
 
 
Za konec nekaj obljubljenega. Jutri je Silvester in primerno je imeti kakšen drink s seboj. Dunajski punč. Skuhaš sadni čaj, dodaš pomarančni in ananasov sok ter domači rum (razmerje 1:1:1:1). Kot začimbe dodaš klinčke, cimet v kosu, vanilijev sladkor, kose limone in pomaranče in na zdravje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar