Strani

četrtek, 23. januar 2014

Ukrajina, rožne revolucije in boršč

Pa spet gori Ukrajina! Ko smo začeli predsedovati OVSE januarja 2005 je ravno potekala oranžna revolucija tam doli, glavni zvezdi takrat Julija, dva Viktorja pa naš Dimsi, kot predsedujoči OVSE (no, to se mu je bolj zdelo).
 
Po tem so enega od Viktorjev zastrupili z dioksinom, zdravil se je na Dunaju. Zgledalo je, da se bodo rešili objema Rusije, pa se niso. Najprej so zaprli Julijo, pol pa izvolili drugega Viktorja. Zdaj se je začelo ponovno.
 
Hecno kako so končale vse te famozne rožnate revolucije tam doli, oranžna v Kijevu, revolucija vrtnic v Tbilisiju in tulipanov v Biškeku. Vse na območju vpliva Rusije, ob taki in drugačni pomoči zahoda, predvsem ZDA, posebno s kadri. Ne bom pozabil kako sem imel tri sestanke z predsednikom Vlade Gruzije na Dunaju, na vsakem sestanku vedno mlajši predsednik Vlade, svetovalci vedno isti (ni bilo potrebe po novih vizitkah), vsi iz ZDA.
 
Ob tulipanih v Biškeku sta bila dol naš Lojze in prijatelj Boštjan, so jih komaj rešili pred palicami, Američani, kdo pa. 
 
Pa so šle rakom žvižgat vse te revolucije, predvsem ne moreš ameriškega načina pogleda na svet prenesti na te konce, izvoz revolucije je vedno slaba ideja. Samo pogledam te izvožene revolucije na Bližnjem vzhodu: od Libije, Tunizije, Egipta in sedaj najbolj ponesrečene v Siriji. Najprej nekaj zanetimo, pol pa rep med noge pa jim solimo pamet iz Bruslja, Londona, Washingtona, ljudje pa umirajo, zares.
 
Sedaj je v Kijevu prijateljica Nataša, upam, da je na varnem, saj bi rad še kaj prišel tja in bi šla na večerjo v kakšno tipično ukrajinsko restavracijo. Mi svojih diplomatov ne znamo varovati, bog jim oprosti, če se enkrat komu res kaj zgodi.
 
Ob tem sem se spomil na tipično hrano iz Rusije, Ukrajine in sploh teh koncev, boršč! Midva, kot zelenjavarja, ne delava tega iz mesa. Ime prihaja iz staroslovanske besede za peso. Nekako se ugotavlja, da so to jed pogruntali v Ukrajini že nekje v 14. stoletju.
 
Rabiš: čebulo, česen, rdečo peso, zelje, korenček, paradižnik, zeleno in začimbe ter kislo smetano.
 
Prepražiš čebulo in česen, dodaš narezano peso, paradižnik, korenček, zeleno in začimbe. Nekaj pese spraviš, jo naribaš ter dodaš skupaj z naribanim belim zeljem ene 10 minut pred koncem. Vse skupaj ponudiš lahko na popečenem kruhu s kislo smetano, pa dober tek!
 
 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar