Strani

četrtek, 24. oktober 2013

Veliki škamp po Dorijanovo

Danes sem pregledoval svoje privatne datoteke na računalniku in brisal neumnosti, ki jih ne rabim. Tam odkrijem recept, ki mi ga je davnega leta 2005 poslal Dorijan. Dorijan je človek, ki je igral pomembno vlogo v mojem privatnem in poklicnem življenju. Dorijan, direktor, politik, poslanec, potapljač, poročna priča, poveljnik CZ, Lionist, ... you name it. O njemu si lahko misliš marsikaj, eno pa za prmej drži, človek je odličen kuhar! Ko sem bil že na Dunaju, mi je posredoval sledeč recept in lahko povem, da je bil večkrat preizkušen in je odličen, tudi če ne upoštevaš zadnje vrstice recepta. Res pa je, da kuhat in sedeti za mizo ob poizkušanju te mojstrovine (če ti uspe, mojstrovina seveda, deklice pridejo same) z zanimivo predstavnico drugega spola receptu da tisto nekaj... Dorijan že ve.

Receptura za velikega škampa s širokimi rezanci (po Dorijanovo):

Veliki škamp (jastog) najprej prerežeš na prsni strani in očistiš črni del notranjosti (splakneš z vodo). 


Če je svež jih potem za 7 minut vržeš v krop. Nasekljaš (poljubno količino - ena glavica) česna, ga streseš na olivno olje, pridodaš škampa in ga takoj zaliješ z 0,5 l - 1 litrom paradižnikove mezge (odvisno koliko omake želiš) ter posuješ z delom nasekljanega petršilja. Posoliš (dva ščepca) in popopraš (po okusu) ter dodaš malo belega suhega vina (podobno malvaziji, ne preveč aromatično, ne štajerca!) in konjaka (kozarček zate seveda). Kuhaš ne več kot 10 minut (če je rak lepo zalit z omakico). Če se omaka suši, dodaj nekaj tekočine iz posode kjer si kuhal raka prej.

Ko se odločiš da je kuhano (rakova lupina mora lepo rožljati) pridodaš 1/2 do 3/4 lončka kisle smetane, pred tem vzemi jastoga iz ponve.

Če delaš zraven rezance svetujem, da rezance skuhaš 'al dente' tako, da so še trdi v sredini ter jih kuhane vržeš in zmešaš v omaki. Če je vse skupaj preveč suho, dolij malo vode od rezancev.

Rezance položiš na dno, škampa na vrh, vse skupaj pa potrosiš s sveže nasekljanim petršiljem.

Pazi na prste ko režeš česen, ne polij se s kropom, ker ne bom tam, da bi te tolažil :-))                                                                       

Kaj rabiš:
- en jastog ali par velikih škapov
- peteršilj, česen, poper, sol
- olivno olje
- belo suho vino
- kozarec ali dva konjaka
- 1/2 do 1 l paradižnikove mezge
- kislo smetano
- široke rezance
- dobra volja in kakšna deklica za k mizi.


Dorijan



Ni komentarjev:

Objavite komentar