Strani

torek, 29. oktober 2013

Noč čarovnic, gobice in domači široki rezanci

Bliža se noč čarovnic. Sežiganje čarovnic je bil za moške vedno afrodizijak, kot je ugotovil Jan Hagel  v svoji legendarni knjigi, že davnega leta 1968. V Svetem pismu piše: 'Od žene je pričetek greha in zaradi nje moramo vsi umreti ' (Sir 25, 24). To mnenje, da so za vse krive ženske je bilo precej razširjeno v srednjem veku (dandanes tako razmišljajo še vedno junaki v Savdski Arabiji, saj so jim, uspešno, prepovedali za volan) in sledilo je organizirano preganjanje čarovnic.

Imele so dve šanse. Ali so priznale, da se družijo s hudičem in občujejo z njim (v večini primerov jim je bilo potrebno razložiti kaj to pomeni). Če je obtoženka priznala, je bil sodni postopek končan in so jo pokončali. Če pa je bila trmasta, kakor so danes vse, so jo dali na natezalnico, kar je bilo všeč vsem, razen žrtvi. Seveda so inkvizotorji imeli včasih smolo in niso dobili na natezalnico čednega dekleta, ampak grdo starko, toda to spada v poklicna tveganja. Izurjen lovec na čarovnice je pri priči odkril izdajalska znamenja: ženske, ki imajo materina znamenja so čarovnice, ženske brez njih pa še bolj. 

V glavnem, kot so dejali: 'Hudič nikoli ne spi', seveda, če je revež moral občevati z vsemi temi grešnicami, ni bilo časa zatisniti oko.

Na noč čarovnic se vedno pripravim, no na čarovnice. Letos sem bil zelo pazljiv z izborom gob, ki jih je nabrala moja Tatjana. Prinese košaro gob, potem pa z malim priročnikom pregleduje kaj ja, kaj ne ?! Uradni preizkuševalec te gobje čorbe sem seveda jaz. Kot vidite, so bile ok. 

Torej:
Vsebino košare gob narežete na lističe, vedno dodam za eno pest suhih jurčkov (ki sem jih SEVEDA kupil jaz in ne hišna čarovnica...), ki jih prej namočim v vodo (to vodo uporabiš za zalitje). Na hladno olje daš čebulo in česen (na mrzlem olju odda več arome) ter dodaš narezane gobe in kasneje še jurčke. Zadevo camriš ene 10 minut na zelo malem ognju. Začimbe (poper, sol, drobnja, peteršilj) dodaš sproti, malo peteršilja pa spraviš za konec, da ga, skupaj s kislo smetano, zamešaš v omako.

Medtem delaš domače široke rezance, kot vidiš na sliki. Zamesiš testo, narediš kepice, ki počivati, ga zvaljaš, narežeš s strojčkom za testenine in na to skuhaš v kropu 'al dente' (ene dest minut).





  







Postrežeš, kot vidiš, pa ne preveč vina zraven,  vse gobe so lahko težavne s preveč alkohola!
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar