Strani

ponedeljek, 4. november 2013

Potovanje v Istanbul in nazaj

Leta gospodovega 1979 sem bil prvič v Istanbulu, bil je naš maturantski izlet. 4f razred 1. gimnazije Maribor se je odpravil v neznano z velikim strahom staršev sošolk, ki so bile v večini, kako se bo ta izlet na Orient končal. Končal se je dobro in z lepimi spomini. Kasneje sem istanbulsko letališče uporabljal za svoje polete v Centralno Azijo in razne 'stane, po moje sem bil na tem letališču ene 16 x, a nikoli več v Istanbulu, kot takem. 

No, pa sva uporabila ostanek mojih milj na Miles & More programu, pa ajde v Istanbul. Kupiš Lonely Planet, greš na booking.com in rezerviraš hotel. Če si moje sreče in nikogar ne vprašaš, (saj vse vem, a ne?) rezerviraš sobo v delu mesta, kjer se zbirajo vsi prekupčevalci oblačil iz bivše Sovjetske zveze. Res pisana druščina, nimajo nič v kovčkih, vse v vrečah, velikih in vse prelimano s selotejpom. Nazadnje sem takšne 'potovalke' videl leta 1995 na Šeremetjevu v Moskvi na letu za Kijev. Moda pa, da bog se usmili! Trenutno so hit trenirke s panetrskim vzorcem (tudi Adidas!!!). To bi naša Alenka uživala, grejo zlo fajn k njenim čeveljčkom. Mogoče ti tudi na trenerko napišejo mag. Alenka, predsednica Vlade. Moja Tatjana je imela en pomislek do te trenerke, lahko bi jo kakšen strasten pripadnik zelene bratovščine naciljal, ko nabira gobe na Ptuju, rekoč: '"Glej ga, štajerski gepard!"

Kaj je potrebno videti ? 

Za uvod malo o mestu. Konstantinopel so v četrti križarski vojni, ki jo je vodil beneški dož Enrico Dandolo (pokopan v Agiji Sofiji), čisto upostošili in pobili prebivalce, no, ko je 1453 mesto padlo v roke Turkom, pod sultanom Mehmedom II, so muslimani kristijane samo izselili, pustili pa Jude. Mehmed II je začel graditi palačo Topkapi in veliki Bazar, Agijo Sofijo, kot največjo katedralo takratnega sveta, cerkev Božje modrosti, pa je spremenil v mošejo.

Topkapi palačo (25 TL), vendar ne vsega, harem je (na mojo žalost...) popolnoma prazen, sobe in karemične obloge, stojiš pa v vrsti za karto (15 TL). Odlična je orožarna, zakladnica pa tak tak, preskoči prvo sobo, ker stojijo do ven in začni z drugo. Zame je za videti diamant imenovan žlička, 84 karatov, pa take stvari.

Harem! Tiha želja vsakega resnega moškega. Ali res? Ko natančno prebereš drobni tisk, ti ni več tako všeč. Prvič, tam živi tudi mama. Prvo pravilo dobre zveze je, da ti mama ali tašča ne sme priti na obisk v copatah, sic! Prvi minus. Notri je vse polno otrok, načeloma so res vsi tvoji (razen, če kak evnuh ni bil ravno uspešno ab-jajcnen), dretje pamžev ne vpliva pozitivno na spolno življenje (Murat II je imel 112 otrok!), drugi minus. Prva in glavna žena je tudi tam, tretji minus (kdo si pa ljubico domov prpelje?)! In največji drek, kdor koli je že kdaj delal v kolektivu samih bab in bil edini dedec ve, da je to maksimalno stresno okolje. Da ne omenim dejstva, da je dve tretjini turških sultanov umrlo od zastrupitve s strani svojih čudovitih, ljubečih in sploh žena in ljubic v Haremu (zdaj vem, zakaj moja Tatjana tako veselo nabira gobe). Na kratko, zahodni siostem, žena in par ljubic je bistveno bolje, manj stresno, res pa je običajno finančno zelo obremenjujoče.

Bazar je seveda za videti, vendar je zvečer in v nedeljah zaprt, po tem Modra mošeja, pa seveda Agia Sofija (25 TL)! Justinijan I. jo je zgradil že leta 537. V prvem nadstropju ob freskah na ograji, ki je na notranji strani najdeš vikingške grafite v stilu: 'Eric was here!' 


 Pa seveda Bazilika Cisterna (15 TL) ! Je pa gužva povsod.


No zame je bila ena boljših stvari Arheološki muzej s freskami iz Babilona, sarkofagom Aleksandra Velikega (seveda ni not on, ampak poraženi perzijski kralj Abdalonymus), je pa na njemu krasna plastika bitke in seveda izkopanine iz Troje (vseh 9 plasti).

Na koncu pa nasvet mojega prijatelja viteza. Pojdi čez most v predel Beyoglu. Vzemi podzemno zobato železnico do vrha, tam te čaka starinski tramvaj do trga Taksim (letos so bili tam veliki protesti prosti Erdoganu). Res krasen del mesta, čisto nekaj drugega, tam vidiš kaj je velemesto, malo turistov, normalne trgovine (sicer se ne da barantati) in krasni lokali. Poseben cuker je tržnica zraven trga Galatasaray. Oglej si tudi Pasažo Evropa.

In na koncu najvažnejše, kaj se splača kupiti ?

Med v satovju, začimbe, šišo, moške čevlje (načeloma vse usnje), na Bazarju kaj na delu s knjigami in starimi fotografijami...

Še samo komentar na lokalne navade. Cel teden so na cestah in po bazarjih moški, ženske so v manjšini, a glej ga zlomka, v nedeljo jih je vse polno zunaj! Takrat so pa trgovine in glavni Bazar zaprti, pametno! 

3 komentarji:

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. ALL LOAN SERVICES AVAILABLE

    (Commercial Loans,)
    (Personal Loans,)
    (Business Loans,)
    (Investments Loans,)
    (Development Loans,
    (Acquisition Loans,))
    Construction loans,)
    (Business Loans(:)
    rate of 2%. Interested people should please contact us

    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdgovoriIzbriši