Strani

četrtek, 7. november 2013

Blaževa kava in zajtrk za punčke

Kako navdušiti svojo drago zjutraj (no, lahko je tudi draga tudi od koga drugega, samo tokrat je pri tebi, ha ha!) ?

Seveda z zajtrkom in kavico. Dva preizkušena recepta, ki zagotavljata uspeh: kava in svež kruh! Mora dišati iz kuhinje in vonj po kruhu je zjutraj eden boljših. Seveda pomaga, če je sobota ali nedelja, ker, če ji tam ob ene sedmih zjutraj začneš težit s kavo in tlačit sveže žemljice v usta, ne boš dosegel zaželjenega učinka.

Kako do svežih žemljic? Preprosta rešitev sodobne Apple mladine je, da jih imaš napol pečene zmrznjene v hladilniku t.i. iBreadroll, ampak to zna vsak. Za nas romantike pa, kako jih narediš sam? 

Vse skupaj traja 15 minut, medtem se tvoja draga še lahko valja po postelji. Vzameš dva lončka moke, dodaš sol in sodo bikarbono (ščepec) ter en lonček tekočega jogurta. Zmešaš z roko tako, da dobiš dokaj čvrsto maso, pomokaš pladenj in nanj naložiš tam pet do šest kepic iz testa. Daš v pečico (180 st) in pečeš 12 minut. Odlično! Moja hči Nika je zadevo še izboljšala z dodajanjem kislega mleka namesto jogurta, poskusila je tudi z dodajanjem dela vina (latinski recept, tele so bili šele prebrisani), namesto sode pa lahko daš pivo. Vse deluje.

V bistvu gre za izboljšano evropsko verzijo ne-vzhajanjega kruha, ki ga poznajo v Aziji (Iran, Afganistan) pod imenom 'Naan', izumili so ga Perzijci in ime ima po njihovi besedi za kruh 'nān'. 

Zraven lahko ponudiš kar želiš, od skute, sira, zelenjave, do mesnin.... Ali, kot je lepo vprašala Joan Cusack Harrisona Forda davnega leta 1988 (takrat je bil precej mlajši) kot tajnica Cyn v filmu Working Girl: 'Coffe, tee, me?' Če je odgovor zadnja opcija, počakaj z zajtrkom  in kavo za trenutek (samo nasvet, seveda).

Potem pa še skrivnost s kavo. Espresso kava in kozarec vina, t.i.'Blaževa kava' (mladi mož iz Prekmurja, živi na Dunaju). Vino naj ne bo presuho, pa ne sladkati kavo. Paše tudi z rdečim fragolinom. Mešanica tega dvojega da nek poseben okus v ustih, priporočam.




Kaj se pa lahko zgodi po takem zajtrku (zaželjeni učinek iz drugega odstavka), pa ne bi tukaj... Pa vso srečo pri zajtrku in punčki, ne si prste opečti, ker so po tem lahko neuporabni za kak boljši namen.



1 komentar:

  1. ALL LOAN SERVICES AVAILABLE

    (Commercial Loans,)
    (Personal Loans,)
    (Business Loans,)
    (Investments Loans,)
    (Development Loans,
    (Acquisition Loans,))
    Construction loans,)
    (Business Loans(:)
    rate of 2%. Interested people should please contact us

    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdgovoriIzbriši