Strani

ponedeljek, 4. november 2013

Potovanje v Istanbul in nazaj - krmljenje in pijača

Kje naj začnem? 

A ha že vem, na letu s Turkish Airways od Ljubljane do Istanbula. Ja, imajo hrano, puranji sendvič in čokoladni mus, ni slabo, so prijazni, dobiš vinčka, belo in črno, celo več vrst (turško ali francosko), punce so prijazne, let prijeten, pristanek bolj športen.


Istanbul. Midva sva bolj v uno vegetarijansko smer nagnjena. Uživala sva v sirovih burekih na stojnicah (iz testa ali listnatega testa), baklavah in ostalih turških sladicah. Ampak vrh je pa bil, ko sva odkrila, na poti do hotela, kijosk OSES. Tam, in še kje (Beyoglu),  namreč pripravljajo  bulgur, ki zgleda kot faširano meso. Skuhajo bulgur, riž in začimbe (feferoni, petršilj, pekoča pasta Oelek sambal) ter zadevo spasirajo. Ta hec, ki je podoben masi za čevapčiće, se ponudi lahko na listih solate, v palačinkah, ... you name it! Perfektno in zraven paše pit Ajran (jogurt, mineralna voda in sol).

Pijača v Instanbulu? No problem, okoli glavnih mošej alkohola sicer ni, drugače pa je pivo EFES dobro, cene za kozarec nekje okoli 10 - 15 TL (1 EUR = 2,70 TL), podobno je za kozarec vina. Enkrat sem mojo Tatjano peljal na večerjo, ker je znorela: 'Lačna sem, pa sam po kijoskih jem!'. No za nevednega bralca moram povedati, da je dan pred tem rekla, kako ji je všeč z menoj, da ne kompiciram in jeva na ulici. Pol se pa znajdi ?! No kakor koli, v restavraciji so bile cene na menuju za vse razen za vino. Po 4 kozarcih vina sva ugotovila, da je bilo vino več kot vsa hrana. Kdo je bil kriv za to nerodnost ? Ugotovi sam, dam pa namig, začne se na N...
 

Zdaj pa še za uporabnike splošnih vodičev po Istanbulu (npr. Travel Channel). Vsi priporočajo kot 'muss zein' ribe in kruh pod Galata mostom, ki gre čez Zlati rog. Načeloma so pod tem mostom res ene boljših restavracij v Istanbulu.  Če slišiš vzklike:  Balık ekmek! (Fish and Bread) se, po najini izkušnji, izogni tega v velikem krogu. Ladje v pristanišču, kjer to pečejo, so res zelo eksotičnih barv, a to je vse. Kupila sva (Tatjana - 6 TL), poskusila... Na kratko, ribe znajo pripraviti tako, da odgovarja nam, na Jadranu. To je pa zelo mastna riba z veliko čebule in solate v kruhu. Moje izkušnje iz Centralne Azije: ne jej rib in ne mletega mesa in pij vodko.


Pri pijači ne smem pozabiti svežega soka iz granatnih jabolk. Ena boljših pijač, tudi za Štajerca. Na stojnicah okoli 1 TL, res priporočam. Zgoščeni sok granatnih jabolk (Nar) pa je odlična začimba za njihove jedi.
 




Let nazaj s Tirolien do Dunaja, ok. Sicer sem pričakoval bolj obdarjene Tirolke v dirndlih, dobil pa posušene Avstrijke, ampak hrana ok. Veliki makaroni s sirom in dobra sladica, vino je bilo (malo sem ga polil po sosedi, bila tečna), pol pa od Dunaja do Ljubljane z nizko cenovnikom Adria. Dobiš eno mičkeno Gorenjka čokoladico in kozarec vode (navadne). Das was alles! Kot je že povedal znani slovenski ekonomist prof. dr. Maks Tajnikar: 'Adrijo imamo, da nas vozi, ne zaradi profita!'. Čakam da do tega epohalnega odkritja, vrednega Nobelove nagrade za neumnost, pridejo trgovci z živili: 'Merkator imamo, da jemo, ne da ustvarja profit!'


1 komentar:

  1. ALL LOAN SERVICES AVAILABLE

    (Commercial Loans,)
    (Personal Loans,)
    (Business Loans,)
    (Investments Loans,)
    (Development Loans,
    (Acquisition Loans,))
    Construction loans,)
    (Business Loans(:)
    rate of 2%. Interested people should please contact us

    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdgovoriIzbriši