Strani

sreda, 6. november 2013

Pekoča masa iz bulgurja in uporaba le-tega

Po navdušenju nad to jedjo na Orientu smo zadevo poskusili izvesti v Srednji Evropi, Celju. 

Evo kako:

Skuhaš bulgur (žitarica, dobiš pri Mirkotu na bio-oddelku), skuhaš tudi bel riž (pol ti ga naj ostane za suši) in iz obojnega narediš zmes (zmečkaš ročno, da ostane zelo gosto, kot mleto meso za Stefani pečenko), potem skuhaš omako in sicer:

na hladno olje vržeš čebulo in česen, ko zacvrči dodaš rdečo papriko, sambal ölek *, malo paradižnikove mezge, zaliješ z vinom in dodaš vse začimbe, ki jih imaš doma (origano, bazilika, peteršilj, ...). V to zelo fino omakico pridodaš zgoraj omenjeno zmes in dobro zmešaš s paličnim mešalnikom. To je to.  

Uporaba pekoče zmesi:
  1. lahko to zmes zaviješ v liste ledenke in jih ponudiš;
  2. zmes namažeš na tortiljo (ali palačinko brez jajc), dodaš zelenjavo (solato, petršilj, paradižnik), zaviješ in ponudiš;
  3. podolgovate paprike, ki jih imamo za peči, napolnimo z maso (priporočam, da ga razredčiš še z nezačinjenim bulgurjem, ki ti je ostal, ker bo preveč peklo), paprike zaliješ s paradižnikovo omako in jih skuhaš (polnjene paprike).
No, če si pa nor na suši, kot je moja Tatjana, pa lahko narediš suši japonsko-turškega prijateljstva. Sledi slikanica:







Zraven tega in  obvezne ženske družbe pa priporočam  kozarec ali dva kakšnega lahkega rdečega vina (midva sva uporabila avstralski Shiraz Cabernet 2012).


 * sambal ölek: seveda se sprašuješ kaj za vraga je to: če nimaš, narediš sam, pride prav pri različnih hranah, če imaš rad pekoče. Sveže čilije nasekljaš z mešalnikom, dodaš olivno ojle, sladkor, med in kis. Zadevo daš v stekleno posodico in v hladilnik. Pazi, da je olje vedno na vrhu, da ne začne plesniti.

1 komentar:

  1. ALL LOAN SERVICES AVAILABLE

    (Commercial Loans,)
    (Personal Loans,)
    (Business Loans,)
    (Investments Loans,)
    (Development Loans,
    (Acquisition Loans,))
    Construction loans,)
    (Business Loans(:)
    rate of 2%. Interested people should please contact us

    Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    OdgovoriIzbriši